Att stampa på ställe – hur kommer man vidare?

Du kanske precis har avslutat dina studier och funderar på nästa drag. Borde du fortsätta studera, börja jobba, backpacka i Asien, skriva en bok eller bara pusta ut under en tid? Många upplever nog, exempelvis efter studentskrivningarna att det är läge för en lugnare period innan man slänger sig ut i ”vuxenlivet” med allt vad det innebär. Och visst är det ju bra att stanna upp och tänka till – fråga sig själv vad man egentligen vill med sitt liv o.s.v. Men det gäller att inte fastna framför Netflix alltför länge. Att bara sitta hemma och spotta i taket kan leda till att man blir passiv, cynisk och pessimistisk.

Tarre Ahlfors är verksamhetsledare vid SVEPS ungdomsverkstad och har under många år jobbat med personer som av olika anledningar känner att de stampar på ställe och inte kommer ut i arbetslivet.

“Det är nog en tuff konkurrens i dagens läge. Man kanske måste börja med mindre trevliga jobb och jobba upp sig. Oavsett om man har examen eller inte så skall man inte ha för höga krav och tro att man ”genast skall bli chef”, utan ha tålamod.”

Vad har du för tips åt den som ”stampar på ställe” och inte kommer vidare i livet?

”Försök att hitta någon att bolla tankarna med och i det här hänseendet är släkten ofta värst, det kan vara en dålig sak att prata med mamma eller pappa om just dom här sakerna. Försök att hitta någon som inte har egna känslor eller förväntningar för dig och som är helt neutral i frågan. Sedan gäller det att fundera på vad du tycker om att göra och gallra bort sådant som du absolut inte vill göra. Det är helt okej att omvärdera din åsikt längs med samtalen, huvudsaken är man pratar med någon utomstående och ställer de rätta frågorna. Våga sedan prova på att söka jobb och inse att det inte handlar om resten av livet. Man kan alltid ändra sig och byta om det inte känns bra.”

De flesta unga som inte har någon längre arbetserfarenhet har nog inte en helt klar bild av vad de vill göra och var de vill jobba. Ofta kommer intresset och fiilisen i ett senare skede, efter att man har hunnit prova på lite olika sysslor. 

För dig som vill ha mera rådgivning och handledning i utbildnings- eller yrkesvalsfrågor, kolla in Studieinfo-portalen.

Lyssna på hela diskussionen med Tarre Ahlfors HÄR.