Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU

(Suomen ruotsinkielisten nuorisoseurojen liitto)

FSU

Finlands Svenska Ungdomsförbund (FSU) on ruotsinkielisen nuorisoseuranliikkeen keskusjärjestö. FSU:n tehtäviin kuuluu valvoa nuorisoseurojen etuja sekä luoda puitteet toimivan nuorisoseuranliikkeen toiminnalle. 

FSU toimii kulttuurisen nuorisotyön parissa. Haluamme olla monipuolinen ja kaikkia mukaan ottava nuorisojärjestö jonka toiminta on ajanmukainen ja nuorille merkityksellinen. FSU tuottaa vuosittain erilaisia suurempia hankekokonaisuuksia.

Lue enemmän hankkeista täältä.

Harrastajateatteri

Maamme ruotsinkielisillä alueilla harrastajateatteri on kasvanut ja kehittynyt pääosin nuorisoseuroissa. FSU on suomenruotsalaisten harrastajateattereiden keskusjärjestö. Noin 80 harrastajateattereista 15 ovat kesäteattereita. Vuosittain teattereissa esitetään noin 600 näytöstä ja tuotannoissa nähdään suunnilleen 1200 lavaesiintyjää. Kaiken kaikkiaan tuotantoihin osallistuu tuhansia vapaaehtoisia. Yleisöä on vuosittain yli 100 000 henkeä. Lisää tietoa eri teattereista ja ajankohtaisista esityksistä saat sivuilta teater.fi.

Suomen ruotsinkielinen nuorisoseuraliike

Liikkeen pariin kuuluu yli 300 paikallista yhdistystä, noin 250 seurantaloa ja 50 000 henkilöjäsentä. Suomenruotsalainen nuorisoseuratoiminta sai alkunsa vuonna 1888, jolloin Johannes Klockars perusti maamme ensimmäisen suomenruotsalaisen nuorisoseuran, Malax UF:n, Maalahteen Pohjanmaalle. Nuorisoseuraliike on puoluepoliittisesti sitoutumaton.

FSU:n piirijärjestöt

FSU koostuu neljästä maakuntaliitosta: Uudellamaalla Nylands Svenska Ungdomsförbund (NSU), Pohjanmaalla Svenska Österbottens Ungdomsförbund (SÖU), Varsinais-Suomessa Åbolands Ungdomsförbund (ÅUF) ja Ahvenanmaalla Ålands Ungdomsförbund (ÅLUF). Maakuntaliittojen tehtävä on toimia paikallisyhdistysten kattojärjestöinä omissa maakunnissaan. Uudellamaalla toimii myös seitsemän paikallisliittoa jotka koostuvat tiettyjen kuntien tai maakunnan osan yhdistyksistä. Pohjanmaalla toimii samalla periaatteella 8 ns. rinkiä. Finlandssvenskarnas Riksförbund i Sverige – FRIS (Suomenruotsalaisten kansallisjärjestö Ruotsissa) on FSU:n assosioitu jäsen.

Seurantalot

Seurantalo on jokaisen seuran sydän ja sen luonnollinen keskipiste. Suurin osa toiminnasta tapahtuu juuri täällä. Paikalliset nuorisoseurat järjestävät paljon – pääosin vapaaehtoistyönä tehtyä – erittäin monipuolista ohjelmaa kaiken ikäisille jäsenilleen. Monet muut yhdistykset ja organisaatiot käyttävät myös nuorisoseurantaloja omaan toimintaansa. Tämän lisäksi yksityishenkilöt voivat järjestää taloilla esimerkiksi syntymäpäivä- ja hääjuhlia.