Koll på fyrken!

Varför är det viktigt att hålla koll på sin privatekonomi? Jo, pengar lägger ramarna för hela vårt liv. Vi kan förverkliga oss själva om vi har pengar, och pengar ger trygghet. Om du har pengar i spargrisen är du förberedd på oväntade situationer som är en oundviklig del av livet. Så hur gör man då för att ”hålla koll på fyrken”?

Börja med att fundera på hur du använder pengar, vilka är dina styrkor och svagheter som du kan utveckla? Granska dina egna ekonomivanor, det gör det lättare för dig att identifiera vad du borde bli bättre på när det kommer till att hantera din privatekonomi. Det finns otaligt med böcker, webbsidor, poddar o.s.v. för dig som vill lära dig mera om ämnet. Intresse och nyfikenhet är det första steget och du är redan nu en bra bit på vägen!

När du väl har bestämt dig för att få ordning på din privatekonomi, lönar det sig att göra upp en budget. Genom en egen budget får du en tydlig bild över vart dina pengar går och den motiverar också dig till att använda dina pengar på ett smart sätt.

Tips för hur du gör en budget över din privatekonomi:

  1. Skriv ner dina inkomster. Det kan vara t.ex. studiebidrag, studielån eller lön. Om din lön varierar, räkna med en mindre summa än medeltalet, marginaler är bra!
  1. Skriv ner dina kostnader. Vad har du för fasta utgifter? Hyra, telefon och gymkort till exempel. Därefter, skriver du ner rörliga utgifter. Det kan vara mat, kläder och nöje. Välj en fast summa för varje kategori, annars kan det bli råddigt. Sådant som inte passar in under enskilda kategorier kan du skriva som ”övrigt”. Var realistisk, hur mycket gör du egentligen av med varje månad? Här kan det vara bra att använda ditt kontoutdrag (för att se tidigare månaders utgifter) till hjälp.
  1. När du har skrivit ut alla utgifter och vet hur pengarna ska fördelas, skall du inte glömma sparandet! Något kan du säkert spara varje månad, oavsett om det är en tia eller en hundring. Om du känner att du vill kunna spara mer, kolla om du kan öka dina inkomster genom att till exempel jobba mer. Du kan också minska på utgifterna. Hur många kaffekoppar behöver du egentligen köpa i veckan?
  1. Det finns många olika verktyg för att göra en budget. En del gillar att använda Excel, andra papper och penna eller någon av de hundratals appar som finns att ladda ner. Vårt tips är ”Penno”, en tjänst som Garantistiftelsen erbjuder helt gratis, HÄR
  1. Det kan vara svårt att få budgeten i skick under den första månaden. Ge inte upp och lär dig av misstagen. Både inkomster och utgifterna kan också variera mycket mellan olika månader, följ upp din konsumtion under en tillräckligt lång tid för att få en tydlig uppfattning om hur du använder pengar, tre månader är optimalt.

Kom ihåg att alla fasta utgifter inte infaller månatligen. Exempelvis försäkringar brukar betalas en eller två gånger per år. För att undvika tråkiga överraskningar kan det vara smart att själv månadsspara till försäkringar etc. Flera banker erbjuder gratis kostnadsfria konton som man kan själv kan namnge. Att månatligen flytta över pengar till ditt ”försäkringskonto” eller ditt ”bostadssparkonto” kan motivera dig att hålla bättre koll på fyrken.

Också inkomsterna brukar variera mellan månaderna. Du kanske får skatteåterbäring eller semesterpeng någon månad. Om du vet att du kommer att få extra mycket pengar en viss månad lönar det sig att ha en plan för hur du använder pengarna, annars är det lätt hänt att pengarna försvinner till sådant som du egentligen inte värdesätter så högt. Passa på att lägga undan en slant för sämre tider. Fastän du inte medvetet skulle månadsspara, lönar det sig alltid att ha en ”buffert” på kontot. Du mår helt enkelt bra av att vara förberedd för oväntade kostnader.

När du bestämmer dig för att börja hålla bättre koll på din privatekonomi, var målmedveten men inte för sträng mot dig själv. Vi prioriterar alla olika saker och i slutändan handlar hållbar privatekonomi om att göra dig själv lyckligare!