Sedan barnsben har vi fått höra hur otroligt viktigt det är att spara pengar. Spara pengar för körkortet! Bostadsspara! Pensionsspara! Spara för att i framtiden ha råd med det ena eller det andra. Fastän all logik säger att det är förnuftigt att spara, är det i regel otroligt svårt att hålla uppe ett regelbundet sparande. Minst lika svårt som att hålla sitt nyårslöfte om att gymma fem dagar i veckan. I februari är gymmen så gott som tomma. Varför är sparandet så svårt?
Människor är i grunden både otåliga och konkreta till sättet, vi vill köpa den där ena specifika prylen. Nu. Meddetsamma. Vi rättfärdigar det ofta med att ”man skall leva i nuet” och inte panta på pengar för att köpa något abstrakt sedan nångång i framtiden. Att någon annan säger åt dig att du bara MÅSTE börja spara, räcker knappast heller som motivation. Men det tål att upprepas, det ÄR förnuftigt att spara. Så hur skall man lyckas?
Det gäller att ha klara och realistiska mål med sitt sparande, både när det gäller ändamål och tidsram. Lägg upp mål både på kort och på lång sikt, och var konkret med vad du sparar för. I det här skedet kan det vara en bra idé att göra en egen ”drömkarta”. Fråga de rätta frågorna av dig själv: hur vill du leva ditt liv, hur vill du förverkliga dig själv, om 1 år, 5 år eller 10 år? Banker erbjuder ofta möjligheten att kostnadsfritt öppna flera konton. Namnge kontot efter målet, vare sig det handlar om en ny cykel om ett halvt år, eller en ny bostad om 10 år. Spara systematiskt, och när lönen kommer in på kontot, kom ihåg att först ”betala åt dig själv”.
Om du går in för att spara långsiktigt lönar det sig absolut att kräva avkastning på dina pengar. Är du färdig att ”låsa” dina pengar för en längre tid, kan det vara skäl att bekanta dig med aktiemarknaden (vårt börsrelaterade inlägg hittar du här). Att lägga pengar på börsen för endast ett år, är i princip lika riskfyllt som att spela på kasino. Det är bara att kolla hur marknaden skakade vid coronautbrottet för att förstå hur riskfyllt det är att investera i aktiemarknaden på kort sikt. Var färdig att låta pengarna ligga en längre tid.
Om du funderar på att placera pengar på börsen, måste du ha klart för dig vilken typ av strategi som passar just dig och din livssituation. Är du organiserad eller gillar du kreativt kaos? Är du en snabbtänkt risktagare eller någon som överväger besluten under en lång tid? Sparande och placeringar passar för alla sorters personer, men det är lätt att undvika missar i det egna sparandet om du känner dig själv och ditt sätt att agera. Hur påverkas din vardag ifall du förlorar pengar, har du möjlighet att ta risken? Att investera på aktiemarknaden är inget du skall förlora nattsömnen över, det skall vara en trygghet för dig.
De allra flesta banker erbjuder riskanalyser för personer som vill placera pengar i aktier eller fonder (läs om skillnaden här). Innan du placerar pengar på börsmarknaden lönar det sig att boka en tid med ett proffs. Det finns inget som säger att du efter mötet måste använda just den bankens tjänster, men du får en bättre bild av möjligheterna som finns, vilken typ av placering som passar just din livssituation, privatekonomi o.s.v. Om du sedan vill placera pengar via en bank gäller det att jämföra priser mellan olika banker, och konkurrensutsätta helt på samma sätt som när du gör upp ett elavtal eller byter telefonabonnemang. Ta reda på vad det finns för utbud, hurdana produkter du kan få, vad dom kostar, vilka riskerna är och vad som passar just dina sparmål.
Kom ihåg: när det kommer till långsiktigt sparandet, är det bästa investeringstipset att börja så fort som möjligt! Redan Albert Einstein flaggade för ränta på ränta-effekten. Ju tidigare du börjar, desto mera ränta får du på dina besparingar. Börja spara systematiskt så fort som möjligt och låt tiden sköta resten.