Koll på fyrken

FSU:s höstmöte

FSU:s höstmöte arrangeras 16.11.2019 på Åland

KALLELSE TILL HÖSTMÖTE

Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU rf:s medlemsorganisationer kallas härmed till stadgeenligt höstmöte lördagen den 16 november 2019 klockan 16.30. Plats: Solhult, Södra Vårdös UF, Mickelsövägen 61-75, Vårdö, Åland.

Vid förbundets höstmöte behandlas följande ärenden (6§ i förbundets stadgar), samt förbundsstyrelsens förslag till ändring av förbundets stadgar samt presenteras och diskuteras Propositionsarbetsgruppens rapport:                                                                                                                   

1. Mötets stadgeenlighet

2. Upprop av ombud

3. Val av mötespresidium

4. Val av protokolljusterare

5. Styrelsens förslag till verksamhetsplan

6. Fastställande av medlemsavgiften

7. Styrelsens förslag till budget

8. Styrelsens förslag till ändring av förbundets stadgar

9. Val av ordförande för förbundsstyrelsen för nästa kalenderår

10. Val av styrelsemedlemmar och suppleanter för de som är i tur att avgå

11. Val av revisorer och revisorssuppleanter eller verksamhetsgranskare och verksamhetsgranskningsersättare

12. Förbundsstyrelsens propositioner

                             – Presentation av och diskussion om Propositionsarbetsgruppens rapport

13. Till förbundsstyrelsen inlämnade motioner

14. Övriga i möteskallelsen angivna ärenden

Ifall stadgeändringen godkänns bör styrelsen utses dels enligt gällande stadgar och dels enligt modellen i styrelsens förslag, som träder i kraft då ändringarna har registrerats.

Vid förbundsmötet representeras ordinarie medlem enligt §5 i förbundets stadgar (landskapsförbunden) av ett befullmäktigat ombud för varje påbörjat tusental medlemmar. Vid omröstning har varje ombud en röst. Dock får inget medlemsförbund ha mer än 45% av samtliga röster vid mötet. Associerad medlem har rätt att till mötet skicka ombud vilka inte är röstberättigade. Varje medlemsförening inom förbundets ordinarie medlemsorganisationer, det vill säga de lokala ungdomsföreningarna, har rätt att skicka två observatörer till förbundsmötet vilka har yttrande men inte rösträtt.

Motioner inlämnas till förbundsstyrelsen senast 15 dagar före mötet. Motionsrätt har varje ordinarie medlem, dess medlemsförening och personmedlem i medlemsförening. Motionsrätt har också associerad medlem. Möteshandlingar postas 10 dagar före mötet.  

Helsingfors, den 7 oktober 2019

FINLANDS SVENSKA UNGDOMSFÖRBUND FSU R.F.

Sebastian Gripenberg

verksamhetsledare

Distribution: Landskapsförbunden, FSU:s styrelsemedlemmar och ersättare samt FRIS

OBS! Ordinarie medlemmar ombeds anmäla sina delegater till fsu@fsu.fi senast 1.11.2019. 

Valter & Asta från Vasa blev årets MGP vinnare

Valter Klockars och Asta Sharma uppträder med låten Jag klarar mig själv
Foto: Jaakko Vuorenmaa

Duon från Vasa kunde inte tro att det var sant då de utsågs till vinnare av MGP2019.

– Alltså overkligt, oh my god! säger Asta när det står klart att dom vann årets tävling.

Det har varit ett långt äventyr för de medverkande som redan i juni började öva på sitt uppträdande under MGP-lägret i Karis. MGP-reportern Tyra Wingren frågade vad de kommer att minnas bäst från hela MGP.

– MGP-lägret och att träffa alla människor som varit så snälla, svarar duon i samklang.

Årets finalister var i tur och ordning Ida MM från Helsingfors med låten ”Disco”, Siri från Vasa med ”För mig”, Olliefrån Karleby med ”The World We Live In”, trion The L.A.W. från Åbo med ”För dig”, Milla från Vanda med ”Ljud”, Isabel från Vasa med ”Jag är vad jag är”, rapduon No Wifi från Närpes med ”Online”, vinnarduon Valter & Asta från Vasa med ”Jag klarar mig själv”, Wilma från Åbo med ”Mardrömmar” och Walter från Ingå med ”Se alltid framåt”.

Som tidigare år korades segraren baserat både på juryröster och publikröster. Juryn bestod i år av Jennifer Käld som har flera miljoner följare på TikTok, artisten och X Factor-vinnaren Tika Sevón Liljegren samt musikproducenten Joel Edström.

På andra plats i MGP2019 kom Walter från med bidraget ”Se alltid framåt” och trea blev The L.A.W. med ”För dig”.

Finalisterna i MGP2019  Foto: Jaakko Vuorenmaa

MGP ordnades i år för trettonde gången i Finland och programledarduon bestod av Jonathan “Jontti” Granbacka och Märta Westerlund. Till sin hjälp hade de MGP-reportern Tyra Wingren (15 år) som deltog som finalist i fjol.

Make Your Move

Också i år fanns tio talangfulla dansare på scen för att ge extra krydda åt finalbidragen och som dessutom bjöd på en fin show under röstningen. Dansarna var Alva Hindersson, Oliver Brandt, My Vauras, Bianca Huhtamäki, Minea Harrikari, Mira Lill, Daniel Wiksten, Benjamin Thorström, Nadya Mattsson samt Amelia Öström. Dansarna i MGP värvas genom FSU:s projekt Make Your Move som arrangeras parallellt med MGP.

Bakgrundsdansarna i MGP2019   Foto: Jaakko Vuorenmaa

Vill du njuta av finalen i efterhand? Programmet finns tillgängligt på Yle Arenan. Där hittar du också alla bidragen som skilda klipp.

Mera om MGP hittar du på adressen svenska.yle.fi/mgp. Där hittar du även information om hur du redan nu kan söka med till MGP2020. Årets skiva går att köpa via www.fsu.fi.

MGP görs i samarbete mellan Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, produktionsbolaget Five Corners och Svenska Yle.

Melodi Grand Prix 2019 – Skivrelease!

Den 5 oktober direktsänds finalen i MGP2019 från Yles Studiohus i Helsingfors, men från och med idag är det möjligt att lyssna på alla finallåtarna både digitalt och på CD-skiva!

Årets MGP skiva finns nu till salu! FSU har producerat skivan som innehåller finalisternas låtar, karaokeversioner av dessa, samt den officiella MGP låten.  

Albumet säljs både i fysiskt och digitalt format. Digitala versionen hittar du bl.a. på iTunes, Spotify, DEEZER, Apple Music, Google Play, TIDAL, Beats Music och Amazon MP3! Låtarna finns förstås också på MGP:s hemsida och på Yle Arenan.

Vill du köpa en MGP2019 CD-skiva?

Skicka e-post till fsu@fsu.fi med följande uppgifter:

– Ämne (MGP2019 CD-skiva)

– Ditt namn

– Hur många kopior du vill ha

– Leveransadressen

Skivan kostar 10€ + porto.

Till salu finns också MGP skivor från tidigare år, dessa säljs nu för 5 euro styck, passa på!

PS. Vill du läsa mera om MGP? Tryck HÄR så kommer du in på den officiella MGP-sidan. Glöm inte att se på den direktsända finalen som sänds den 5.10 kl 18:00 i Yle Fem och på Yle Arenan!

Enkätundersökning: ungdomar och privatekonomi

Att hållbart hantera sin privatekonomi är en grundläggande färdighet som alla ungdomar behöver lära sig. Ekonomisk läskunnighet är en färdighet som utvecklas i skolan och hemma, men det behövs också insatser av företag och föreningar. Enligt den nationella ungdoms-barometern upplever en alltför stor del av ungdomarna stor eller mycket stor oro beträffande sin egen utkomst.

Enkät om privatekonomi

FSU genomför en nationell enkätundersökning som riktar sig till svenskspråkiga ungdomar i andra stadiets utbildning. Med hjälp av enkäten vill vi arbeta för att förbättra samhällets stöd till unga i att hantera sin ekonomi. Vi kommer också att skapa ett material som gör det möjligt för aktörer inom ungdomssektorn att tala med unga om ekonomiska frågor. 

Vi ber dig sprida enkäten till ungdomar i din läroinrättning. Man besvarar enkäten anonymt och FSU sparar inga personuppgifter om de som besvarar enkäten.

Enkäten hittar du HÄR.

Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU

Projektet stöd av Stiftelsen Tre Smeder

Full Koll 

Bloggen kommer att stå som grund för distributionen av information till målgruppen. Innehållet kommer att bestå av relevanta, lättläsliga artiklar och information om ekonomi och hantering av den personliga ekonomin. Materialet och själva bloggen kommer att starkt lyftas fram på olika kommunikationskanaler som ungdomar använder och litar på. Bloggen lanseras under sommaren/hösten 2020 och relevant innehåll skapas kontinuerligt under hela projekttiden. Bloggen uppdateras även efter att projektet upphör, vid sidan av förbundets ordinarie verksamhet.