Vad vill du bli som stor?

Det är stora saker i rörelse när man som ung vuxen skall välja yrkesbana. Hela livet står på spel. Känns det som. Ända sedan liten har man fått frågan om ”vad man skall bli när man blir stor” och mittiallt står man där vid något slags vägskäl och borde veta vad man skall göra RESTEN AV LIVET?! Men är det faktiskt så avgörande som man i stundens hetta tror?

Elvira Illman är 18 år och blivande student från Borgå gymnasium. Hon funderar febrilt på vad hon skall ”bli när hon blir stor”. Gemensamma ansökan till högskolorna inleds i mitten av mars och alternativen är många. För många enligt Elvira.

Vilka är dina planer efter studentskrivningarna? 

”Det är lite öppet. Jag söker nog till olika skolor, men jag har egentligen ingen aning om vad jag vill studera. Jag har också övervägt att ta ett mellanår. Att jobba som Au Pair sku vara jättecoolt. Jag har tidigare drömt om att fara till London, men i och med Brexit blev det svårare.”

Vad är det som styr ditt val av utbildning?

”Jag trodde tidigare att det nog är själva utbildningsprogrammet som styr, alltså varken exempelvis kompisar eller studiestaden, men jag har nu konstaterat att staden nog styr en del. Jag vill inte till Åbo. Det känns som om Helsingfors är mera min stad.”

Vad är det viktiga för dig när du väljer utbildning/yrke?

”Det frågar jag mig själv helatiden – hur vill jag att en normal jobbdag skall se ut? Jag är en ganska kreativ person och jag tror att jag skulle behöva ett jobb där det finns utrymme att vara kreativ”. Jag tänker också att jag vill studera så brett som möjligt, för att ha många olika jobbmöjligheter om jag i ett senare skede vill byta.“

Om du funderar på yrkes- eller branschval kan det löna sig att kolla in ”Yrkesinfo”. Det är en databank där man hittar allt från beskrivningar av olika yrken och branscher till intervjuer och berättelser om personer som har hittat sin plats i arbetslivet.

Kom ihåg att yrkesvalet och jobbet i sig bara är en del av en mycket större helhet och skall inte få styra hela livet. Det är också helt tillåtet att byta bransch i ett senare skede om det känns så.

Lyssna på hela diskussionen med Elvira Illman HÄR.