Hantera dina fyrk – Ny podcast angående ekonomihantering för ungdomar

Pengar och ekonomi betyder olika saker för alla. För vissa är pengar privat, nåt man inte pratar öppet om – andra kanske pratar dagligen om pengar med sina vänner. Oavsett hur man förhåller sig till pengar, är det uppenbart att en god privatekonomisk kompetens görlivet lite lättare. Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU lanserar Hantera dina fyrk -podden, en podcast som tangerar pengar och ekonomi, med teman som är relevanta förungdomar och unga vuxna. I samband med podcasten lanseras även en bloggsida medartiklar och information angående ekonomihantering. Hantera dina fyrk inspirerar, reder utsvåra begrepp och samlar de bästa tipsen.

Att spara och investera blir allt vanligare i Finland och har också väckt ett stort intresse blandunga vuxna. Samtidigt som intresset för målmedvetet och regelbundet sparande ökar, ärkunskapen om ekonomi, pengar och dess värde lågt bland ungdomar. Detta framkommer ien omfattande undersökning om finlandssvenska ungdomars ekonomivanor som FSU genomförde för att förbättra samhällets stöd till unga i att hantera sin ekonomi. Hantera dina fyrk skall fungera som stöd för ungdomar i att lära sig mer om ekonomi och lyfta fram andrarelevanta informationskällor. Bloggen och podden hittas på fsu.fi/fyrk.

Podden produceras av FSU och leds av Ronja Roms och Ida Stepanow. Avsnitten gästas av olika experter på området och behandlar bland annat fond- och aktiesparande, olika stödformer för ungdomar som t.ex. studiestöd och studielån samt lyfter fram olika tips och trix för att få koll på sin egen ekonomi. Podden gästas av representanter från bl.a. Aktia, Nordnet, Marthaförbundet samt FPA och hittas nu på de vanligaste plattformarna som Spotify, Apple Podcasts och Google Podcasts.