Anvisningar för ett tryggt rum (safe space policy)

Denna anvisning om ett tryggt rum gäller för att all verksamhet och alla evenemang, både fysiska och digitala, som FSU ansvarar för. All verksamhet och alla evenemang inom FSU ska vara trygga för alla deltagare. Principerna har utarbetats för att skydda våra deltagare och bidra till att skapa en inkluderande och ömsesidig stämning och en god diskussionskultur inom all vår verksamhet. 

 

Alla former av trakasserier, diskriminering, kränkningar och osakligt bemötande är förbjudna i FSU:s verksamhet. Trakasserier är ord eller handlingar som kränker en annan människas integritet och som grundar sig på personens egenskaper. Trakasserier kan utgöras av rasism eller hatprat som riktas mot en grupp samt av osakligt eller diskriminerande bemötande. Sexuella trakasserier är ett verbalt, ordlöst eller fysiskt, till sin natur sexuellt icke önskvärt beteende, där personens psykiska eller fysiska integritet kränks. Anvisningen omfattar även alla former av mobbning.

 

Vi är medvetna om att evenemang kan upplevas som otrygga. Därför uppmuntrar vi alla deltagare att aktivt skapa en atmosfär där andras säkerhet och välbefinnande prioriteras. Låt oss ta hand om varandra i en atmosfär av respekt, förståelse och ömsesidig uppskattning för att sänka tröskeln för alla att fullvärdigt delta och vara delaktig.

 

  • Respektera andra personers fysiska och psykiska tillstånd. Du kan inte veta en annan persons gränser utan att fråga. Fråga alltså innan du till exempel närmar dig en annan persons personliga sfär. Lyssna och ändra ditt beteende, om någon meddelar dig att ditt beteende gör dem obekväma.
  • Respektera alla, gör inte några antaganden. Respektera varje individs rätt till självidentifiering. Gör inte antaganden om någons sexualitet, kön, språk, nationalitet, etnicitet, religion, värderingar, socioekonomiska bakgrund eller ställning, funktionsförmåga eller hälsa, inklusive mentala hälsa – eller vilka som helst andra personliga egenskaper. Respektera pronomen och namn. Var medveten om dina egna privilegier. Fäst uppmärksamhet vid dina ordval och var medveten om och främja vår mångfald.
  • Ingen kroppsdiskriminering. Kommentera inte andras kroppar, utseende, andras matportioner eller ätande.
  • Lyssna och lär dig. Respektera andras åsikter, föreställningar, erfarenheter och avvikande synpunkter. Håna, förnedra, förminska eller frys inte ut någon och förlöjliga inte någon genom det du säger, genom ditt beteende, inställning eller genom dina handlingar. Tala inte bakom ryggen på andra deltagare.
  • Ta ansvar för dina handlingar och ditt beteende. Var medveten om att dina ord och handlingar påverkar andra människor även om du har goda avsikter och att du bör bära ansvar för dina ord och handlingar och deras konsekvenser.
  • Ge plats. Försök se till att alla har möjlighet att delta i diskussionen. Kör inte över andras åsikter och låt andra prata. Var uppmärksam på hurudan roll och position du är i oberoende av situationen. Respektera också andras privatliv och behandla känsliga ämnen med respekt.
  • Var och en har rätt till sina egna åsikter, men samtidigt har vi ett ansvar för att välja vad vi säger och hur vi säger det. I samhället och i organisationer finns det synliga och osynliga maktstrukturer, enligt vilka människors möjligheter att agera och delta varierar. Alla har ändå samma rätt att delta och vara delaktig.
  • Respektera dessa anvisningar. Ta dem på allvar och agera uppriktigt i enlighet med dem.
  • Ingrip i trakasserier också när du bevittnar sådana och fråga den som blivit trakasserad om hen vill ha hjälp eller stöd, till exempel genom att prata om det som hänt eller genom att ta kontakt med arrangörerna. Var inte bara en utomstående betraktare.

 

En fruktbar diskussionskultur, med en öppen interaktion, gemensamt lärande och respektfullt bemötande, som mål, kan förverkligas enbart om var och en bemöts som en egen person och då ingen behöver vara rädd för trakasserier, diskriminering, kränkningar eller osakligt bemötande.

 

En god diskussionskultur främjas av öppenhet för att höra motiveringar, att respektera integriteten hos de andra deltagarna samt att identifiera den egna kunskapen och kompetensen samt dess begränsningar. Alla deltagare är skyldiga att överväga med vilken kunskap man talar och vems röst som förs fram samt att ge utrymme åt de sakkunniga och erfarenhetsexperterna.

 

För att kunna förverkliga en öppen och respektfull diskussionskultur godkänner FSU inte:

  • antaganden om individer eller grupper av människor gällande deras egenskaper,
  • att framföra eller sprida stereotypier,
  • kränkande eller trakasserande jämförelser om grupper av människor,
  • att ifrågasätta en persons kompetens eller behörighet utgående från personliga egenskaper,
  • att skälla ut en annan part i diskussionen eller att kommentera personens egenskaper; diskussionen gäller alltid ärenden och skillnader i synsätt.

 

Dessa regler gäller såväl verbala som icke-verbala uttryck. Texter och symboler som strider mot reglerna är förbjudna även på kläder och i gester.

 

Vid evenemang skall principerna presenteras och finnas tillgängliga så att alla deltagare är medvetna om dem. Det är viktigt att deltagarna känner till hur de kan agera om de blir utsatta för eller blir vittne till trakasserier, diskriminering, kränkningar och osakligt bemötande.

 

Om du upplever trakasserier, diskriminering, kränkningar eller osakligt bemötande under ett evenemang, kontakta evenemangets ansvarspersoner eller den övriga personalen på FSU. Du kan alltid kontakta personalen per e-post också efter evenemanget. Personalen är skyldig att ingripa och utreda fall som anmäls. Kontaktuppgifter: www.fsu.fi/personalen/

 

Fastställd av förbundsstyrelsen 20.5.2024.