MGP 2019 söker nya stjärnor i sång och dans!

Det här är chansen för alla musikintresserade 8–15 åringar som vill skapa egen musik, som vill stå på scen, som vill dansa!
MGP – Melodi Grand Prix – är en låtskrivartävling som nu ordnas för trettonde gången. Projektet har genom åren hjälpt 100-tals unga musikaliska förmågor på sina första steg mot en eventuell musikkarriär. Nu har 10 nya artister eller grupper chansen!

Alla 8-15-åringar (födda 2004-2011) uppmuntras att skriva en låt och skicka in den till MGP 2019 senast den 5 april 2019!

Vill man skriva en låt men inte stå på scen i den direktsända tv-finalen, så kan man bra värva sin skönsjungande kompis och skicka in tillsammans. Läs reglerna och anmäl dig HÄR.

10 artister eller grupper väljs ut och de tävlar sedan i den direktsända finalen som sänds i Yle Fem och på Yle Arenan lördagen den 5 oktober 2019!

Vinnaren i MGP-finalen får, förutom ära, berömmelse och pokal, ett fantastiskt nytt pris, en riktig kick-start på en möjlig musikalisk karriär. 

Vinnaren får en ny låt specialskriven för sig! 

Vinnaren får jobba med en professionell låtskrivare och tillsammans skapa en ny hit.

Den nya låten lanseras på Yles kanaler tillsammans med en nyproducerad musikvideo.

Nyheter för 2019

I år är det lättare än någonsin att få proffshjälp och stöd på vägen ifall det känns knepigt att få ihop en låt.

MGP:s egen whatsappgrupp snurrar nu för tredje året. Där finns färdigt ivriga deltagare som hjälper och stöder varandra. Men dessutom bjuder vi där in proffs artister, låtskrivare, sånglärare m.fl. som ni kan få direkt hjälp och feedback av.

Kom med i whatsappgruppen genom att skicka ditt namn och ditt födelseår som whatsapp-meddelande till numret 040 32 43 702 (MGP-telefonen).

Det ordnas ett Startup läger inför MGP! 

Alla sjuor och åttor i Finlands högstadier har möjlighet att anmäla sig till ett musikläger som ordnas på Lappfjärds folkhögskola 22-24.3.

Och det bästa av allt – det är GRATIS!

De 30 första ryms med och får då hjälp med att skriva en låt och får banda in en demo i de proffsiga musikstudiorna som finns på skolan.

Sen är det fritt fram att skicka in sin låt som bidrag till MGP om man vill.

Mer info och anmälningsblankett finns HÄR.

MGP åker ut på turné till de finlandsvenska högstadierna!

Vecka 9 rör vi oss i södra Finland och vecka 11 i Österbotten. Då har ni chans att träffa oss IRL och får info, råd och tips.

Vill du att vi kommer till just din skola?

Är just din stad fullspäckad med musikaliska talanger? Skriv då till oss på instagram @mgpfinland.

Make Your Move!

Vill du varken skriva låtar eller sjunga, men brinner för dans? Då har du en unik chans att får uppträda i flera nummer i en direktsänd tv-show! Detta genom FSU:s dansprojekt Make Your Move!

10 dansare födda 2004-2011 behövs som bakgrundsdansare i MGP-showen.

I mars ordnas fyra dansuttagningar på fyra orter i Svenskfinland. Koreografen Jessica Öller väljer ut tio dansare som får chansen att uppträda med MGP-artisterna i tv-finalen i oktober.

Uttagningar arrangeras i Vasa och Esbo söndagen 17 mars, i Åbo lördagen 30 mars och i Mariehamn söndagen 31 mars.

Dansuttagningarna fungerar som danslektioner. Du behöver alltså inte förbereda något eget dansnummer! Oberoende av vilken dansstil just du gillar är detta en chans du inte vill missa.

Läs mer om uttagningarna HÄR och anmäl dig genast!

Camp MGP i juni

De tio utvalda MGP-finalisterna, som alltså kan vara soloartister, grupper eller band, träffas på Camp MGP och övar tillsammans under en intensiv och spännande lägervecka 4-7 juni på Lärkkulla i Karis.

Där jobbar alla tillsammans med tv-teamet, sångcoach, stage coach, musikproducent och stylister för att få till en snygg helhet och ett superstrålande uppträdande inför showen i oktober.

De utvalda dansarna deltar också i Camp MGP på Lärkkulla och övar tillsammans med finalister, koreografen och tv-teamet.

Alla finalister och dansare hinner ännu öva under veckan inför finalen då alla igen träffas i Yles tv-center i Böle.

Melodi Grand Prix är ett samarbete mellan Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU r.f., Svenska Yle och Five Corners Production.

Mer om MGP på svenska.yle.fi/mgp