Skydda dig på nätet

office-620822_1920 (1)

Eftersom det är datasäkerhetsveckan vill vi understryka vikten av att skydda sin personliga integritet på nätet. Att skydda sina uppgifter på nätet kan vara svårt men det finns saker vi kan göra för att märkbart minska risken för att våra uppgifter hamnar i fel händer. Nedan några tips på vad vi kan göra.

Håll era apparater uppdaterade

Det finns två orsaker till att det skickas uppdateringar till era apparater. För det första så kan det vara frågan om någon ny egenskap eller att någon egenskap inte fungerat korrekt. För det andra, och mycket mer viktigt, skickas uppdateringar för att korrigera säkerhetsluckor. Uppdaterar man inte så förblir säkerhetsluckan på er apparat. I korthet, uppdatera era apparater alltid då en uppdatering är aktuell.

Använd starka lösenord

Tyvärr så använder många mycket dåliga och svaga lösenord. Det finns delade åsikter om vad starka lösenord är men vår rekommendation är att lösenord inte skall betyda något. Ett starkt lösenord skall innehålla stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Det blir tyvärr svårare för oss att komma ihåg det men om man ser det från en annan synvinkel så är det betydligt svårare för andra att komma på det. Alla lösenord som på något sätt relaterar till er är svaga. Grannens katts födelsetid är inte ett bra lösenord. Skriv ner ert lösenord och förvara det på ett tryggt ställe hemma. Ha aldrig lösenordet på er eller i nära anslutning till din apparat. Ni skall heller inte använda samma lösenord på alla konton ni har eftersom ifall det hamnar i fel händer ligger alla era konton mycket snabbt i riskzonen.

Öppna inte länkar ni inte är säkra på

Ett utav de effektivaste sätten att sprida virus och fiska uppgifter är via länkar. Detta sker via e-post, hemsidor, sms, Whatsapp, Facebook, Instagram, Tiktok osv. Håll er alltså kritiska till länkar och klicka aldrig på en länk som ni inte vet med säkerhet vad den är. Kom även ihåg att banker, myndigheter, försäkringsbolag osv aldrig samlar in känsliga uppgifter om er via olika medier.