Filmskolans kortfilmer på Yle Arenan 18.9.2023

Inom projektet Filmskolan skapade åtta högstadieelever från Svenskfinland en egen kortfilm tillsammans med professionella från filmbranschen. Det blev filmer fyllda av skratt, skräck, tårar och hopp. Åtta originella berättelser.

Åtta filmintresserade högstadieelever från runtom i landet fick under våren 2023 hjälp med att skriva ett kortfilmsmanus som en del av projektet Filmskolan. Samtliga kortfilmer spelades in under en intensiv inspelningsvecka i Borgå under juni månad 2023. De unga regissörerna hade hade en (1) inspelningsdag och ett professionellt filmteam som hjälpte dem att förverkliga sitt manus till film. Filmerna är fr.o.m. måndag 18.9.2023 tillgängliga på Yle Arenan.

Flickan på bänken

Manus & regi: Alex Amberla

Ava chillar där hemma när hennes mamma Karin kommer hem från en slitsam dag på jobbet. Ava har varken städat eller diskat och det orsakar ett stort gräl mellan dem. Ava stormar ut ur huset, men under sin promenad träffar hon någon som får henne att tänka om.

Trepidation

Manus & regi: Ella Saarela

Lydia älskar att sjunga och hon vill anmäla sig till en sångtävling, men Ångest tar alltid över och hindrar henne från att göra de saker hon vill.

Rosor

Manus & regi: Elli Riitijoki

Julia har börjat ett nytt sommarjobb och där träffar hon Eden, Julia kan inte sluta beundra och tänka på henne. Julia måste samla sina tankar och sitt mod, hon vill berätta för Eden vad hon känner.

Produktivt liv

Manus & regi: Martta Ainali

Stella och Jessica är två lata och bortskämda tonåringar som älskar att bossa sina föräldrar och beställa nya coola saker från nätet. Men pillret som skall ”göra dom produktiva” visar sig vara ganska extremt och Stella och Jessica förs tillbaka i tiden, ut i skogen, där de måste lära sig att överleva. 

Alla de saker jag önskat jag gjort

Manus & regi: Amelie Nyberg

Emmet är kompis med Jolene och Aria, men hon blir trött på att de alltid bestämmer vad de skall göra och de är faktiskt inte så snälla heller. Emmet gör slut med sina ”vänner” och gör en egen lista på alla de saker hon alltid önskat att hon gjort.  

Kurragömma

Manus & regi: Frida Eklund

Diana är en erfaren barnvakt som ser fram emot en lugn kväll tillsammans med sjuåriga Lisette, men efter en kurragömmalek tar den lugna kvällen en drastisk vändning.

Majminnen

Manus & regi: Tintin Ekelund

Maj och Isa är bästa vänner, de spenderar all sin tid tillsammans, men någonting tynger Maj och verkligheten kanske inte är som den ser ut.

Oliver

Manus & regi: Viljami Levlin

Oliver är en ung stjärnkock som kämpar med att hålla sin restaurang och sin dröm vid liv, men han är djupt skuldsatt och hans ambitioner och stress pressar honom till handlingar med ödesdigra följder.

Projektet Filmskolan är ett samarbete mellan Finlands Svenska Ungdomsförbund (FSU), Svenska Yle och Five Corners Production. Projektet förverkligas med stöd av Svenska Kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet, Stiftelsen Emelie och Rudolf Gesellius fond, William Thurings stiftelse, Nygréns stiftelse och Svenska folkskolans vänner.