Fullmakt – En vecka till premiär!

Om en vecka premiärvisas den nyskrivna pjäsen Fullmakt på kulturhuset Grand i Borgå och spelas under våren även i Ekenäs och Helsingfors. Vi pratade med två skådespelare ur ensemblen.

Fotograf: Frida Lönnroos
Jenny Aminoff är 19 år gammal oh bor från och med våren 2022 i Helsingfors. I pjäsen spelar hon Salla.

Hur känns pjäsen nu en vecka före premiär?
”Det känns nog bra, det håller på att gå ihop. Ändå ganska stressigt nu då övningarna börjar vara på slutrakan och det ännu finns en del att göra, men det kommer nog att bli bra.”

Hur funkar dynamiken inom ensemblen?
”Det funkar jättebra! Vi klickade helt från första början. Vi är ändå i lite olika åldrar och gör väldigt olika saker på vår fritid, men sedan när vi träffas här på övningarna så är vi ändå så lika. Därför kan det t.o.m. gå lite över styr ibland, för vi har så roligt. Om vi inte skulle gå så bra ihop som vi gör skulle det vara ganska svårt.” 

Finns det någon scen i pjäsen som är speciellt krävande för dig som skådespelare?
”Det finns en scen där jag och Elvira (Serafina) bråkar i köket. Jag är en så fredfull person att det känns svårt att trovärdigt spela arg och bråka. Det skall ju se ut som att vi faktiskt bråkar och inte så att jag bara väntar på henne att säga sin replik så att jag sedan kan skrika tillbaka, utan jag skall faktiskt bli arg av det som hon säger.”

Berätta om din karaktär, vem är Salla?
”Salla är 20 år och ihop med Serafina, som är den här matriarken i gruppen och tillsammans är vi radarparet som vill bestämma och vara förebilder för de andra. Salla har två olika roller, ena är att hon är tillsammans med Serafina som är hennes allt men sedan har hon också tagit ansvar över sin fosterbror Sigge som hon både guidar och försvarar i vått och torrt. Hon menar väl och vill att allting skall fungera men samtidigt är hon lite blind för att se att hennes planer kanske inte alltid fungerar. Hon låter Sigge komma undan med allt han gör och glömmer lite bort Serafina på vägen.”

Tyra Wingren är 17 år gammal och bor i Helsingfors. I pjäsen spelar hon Simone.

Hur känns pjäsen nu en vecka före premiär?
”Det är nog lite spännande nu när följande övningar är på Kulturhuset Grand, två dagar före premiär. Jag vet att vi kommer att få ihop det men det kräver nog ännu hårt arbete nästa vecka. Det skall bli jätteroligt att äntligen spela inför publik när vi hållit på nu ända sedan januari.”

Hur funkar dynamiken inom ensemblen?
”Jag tycker att vi har jättebra gruppdynamik och vi har alla en liknande humor. Då vi i pjäsen behandlar ganska tunga ämnen så är det bra att vi kan skratta och ha roligt där emellan så det inte blir för tungt.”

Finns det någon scen i pjäsen som är speciellt krävande?
”Jag vill ju inte avslöja något men det finns en scen i andra akten som är väldigt krävande för att man måste komma ihåg många stick och när man skall säga sina repliker. Hela andra akten är egentligen ganska svår då rytmen ändrar hela tiden och då karaktärerna också utvecklas under pjäsens gång, så man måste också ändra på hur man spelar sin karaktär och tar emot de andra.”

Berätta om din karaktär, vem är Simone?
”Hon är ganska observerande och kanske lite konflikträdd, men samtidigt väldigt omtänksam och tycker om att ha kontroll. Jag skulle inte säga att hon är världens största control freak men hon känner ändå att hon måste ha koll på saker. Det kanske tar en stund för henne att öppna upp och hon utvecklas ganska mycket under pjäsens gång. Hon går från att verka ganska osäker och spänd till att vara mera lugn och bekväm med sig själv.”

För mer information och biljetter: fsu.fi/fullmakt