MGP – Melodi Grand Prix 2019

b41253e3c598256a873e598b6d0722d5

MGP – Melodi Grand Prix ordnas i år för trettonde gången och nu har vi glädjen att presentera årets tio finalister! De har alla skrivit sina låtar själv och kommer att uppträda i den direktsända finalen lördagen 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

Låtarna som offentliggörs i september inför finalen, representerar i år många olika musikstilar. Här finns allt från rap och rock till ballad och musikal och förstås pop och disco.

Oliver Takanen, Wilson Harkke, Alvar Svartsjö, Loke Wikström, Isabel Rautamo, Melvin Nordman, Oliver Svarvar, Wilma Nylund, Walter Wilkman, Siri Norrgård, Milla Pirjetä, Asta Sharma, Valter Klockars, Ida Mansikka

MGP-finalisterna 2019 är:

Ida MM – Disco
Ida Mansikka, 10 år, Helsingfors
Ida går i tredje klass i Drumsö lågstadieskola. Förutom att sjunga gillar hon att dansa och hon lyssnar gärna på Marcus och Martinus.

Isabel Rautamo – Jag är vad jag är
Isabel Rautamo, 14 år, Vasa
Isabel har sysslat med musik redan i sju år och deltog i MGP också 2016. Med sin låt vill hon uppmana andra att våga vara sig själv.

Milla – Ljud
Milla Pirjetä, 12 år, Vanda
Milla går i språkbadsklass i Uomarinteen alaaste. Hennes lår handlar om livet och jämlikhet. Milla skrev den först på engelska och översatte den sen till svenska.

No Wifi – Online
Melvin Nordman, 12 år & Oliver Svarvar, 11 år, Närpes
Melvin och Oliver går båda i femte klass, Melvin i Pjelax skola och Oliver i Stenbackens skola. Deras låt som handlar och chatting och gaming kom till på MGP:s Start up-läger.

Ollie – The World We Live In
Oliver Takanen, 13 år, Karleby
Ollie bor i byn Öja i Karleby och går i sjuan i Donnerska. Hans dolda talang är att trixa med cykeln men om han vinner lovar han att springa 20 km.

Siri – För mig
Siri Norrgård, 13 år, Vasa
Siri går på sexan i Vikinga lågstadium. Hon har sjungit så länge hon kan minnas men det är första gången hon skrivit en egen låt. Hennes dolda talang är att hon kan steppa och är duktig på piruetter.

The L.A.W. – För dig
Loke Wikström, Alvar Svartsjö, Wilson Harkke, 12 år, Åbo
Loke, Alvar och Wilson går alla i Cygnaeus skola. Låten skrev killarna tillsammans under en låtskrivarworkshop i Rockskolan. Alvar deltog i MGP också 2017 men då som soloartist.

Valter och Asta – Jag klarar mig själv
Valter Klockars, 12 år och Asta Sharma, 11 år, Vasa
Asta deltog i MGP också 2017 och vinner hon denna gång lovar hon göra en backflip. Valter i sin tur lovar att lära sig hoppa med häst. Deras låt skrev de under MGP:s Start up-läger.

Walter – Se alltid framåt
Walter Wilkman, 10 år, Ingå
Walter går på fyran i Kyrkfjärdens skola. Han har hållit på med musik i cirka fem år och låten handlar om vänskap och att se bort från allt dåligt. Hans högsta önskan är att besöka Disney World.

Wilma – Mardrömmar
Wilma Nylund, 11 år, Åbo
Wilma går på fyran i Sirkkala skola. Hon har sjungit så länge hon kan minnas och hittills har hon skrivit två egna låtar. Inspirationen till MGP-bidraget kom från Saara Aaltos Eurovisionsbidrag Monsters.

Bakgrundsdansarna väljs genom projektet Make Your Move

I MGP-showen i oktober uppträder också tio skickliga dansare som valts ut enkom för detta genom FSU:s projekt Make Your Move. De är med från början och övar tillsammans med artisterna för att göra uppträdandena så helgjutna som möjligt. Varje dansare deltar i flera av finallåtarna. 

Benjamin Thorström, Minea Harrikari, Amelia Öström, My Vauras, Daniela Wiksten, Alva Hindersson, Mira Lill, Bianca Huhtamäki, Nadya Mattsson, Oliver Brandt

MGP-dansarna 2019 är:
Alva Hindersson, 9 år, Pargas
Amelia Öström, 12 år, Esbo
Benjamin Thorström, 13 år, Esbo
Bianca Huhtamäki, 13 år, Vasa
Daniela Wiksten, 13 år, Helsingfors
Minea Harrikari, 12 år, Helsingfors
Mira Lill, 10 år, Jakobstad
My Vauras, 13 år, Mariehamn
Nadya Mattsson, 12 år, Esbo
Oliver Brandt, 11 år, Esbo

MGP:s coacher Erik Nyholm (musikproducent), Tomas Höglund (sång), Niki Rock (scenuppträdande) och Jessica Öller (danskoreograf), och Yles tv-team jobbar tillsammans med artisterna och dansarna så att de känner sig säkra på scenen inför den direktsända TV-finalen den 5 oktober. Vinnaren får i år inte bara ära, berömmelse och en pokal, utan får också skapa en ny låt under ledning av musikproducenten Erik Nyholm. Det produceras också en musikvideo till låten som publiceras på Yles kanaler.

Arrangörer för Melodi Grand Prix är Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU r.f., Svenska Yle och Five Corners Production.