Teaterinformation 1/2020

Teaterstatistiken bör lämnas in nu!

De som spelat teater under 2019 bör lämna in teaterstatistiken senast 23.2.2020Teaterstatistiken gäller alla amatörteatrar som spelat under år 2019 i Finland. Statistiken kan fyllas i här:
https://teater.fi/sv/teaterstatistik/
De föreningar som redan har fyllt i statistiken är:

AV-teatern
Närpes Teater
Vanda Teaterförening rf
Pedersöre Teaterförening r.f.
Petalax hembygdsförening/Bykiston teatern
Raseborgs Sommarteater / VNUR r.f
TryckeriTeatern / VNUR r.f
Överesse ungdomsförening
Korsholms Teater
Vörå ungdomsförening


Ansökan om produktionsstöd senast 5.4.2020

Det är igen aktuellt för FSU-amatörteatergrupper att ansöka om produktionsstöd från FSU för vår- och sommarpjäser som uppförs under tiden 1.3–31.8.2018.
Till ansökan bifogas noggrant uppgjord budget (stödbeloppet bör ingå) för uppsättningen.
Ansökan för vår- och sommarpjäser bör inlämnas senast 4.4.2018 på för ändamålet tryckt blankett. Blanketten och mera information hittar du på teater.fi:
http://teater.fi/sv/understod/produktionsstod/
Närmare information från FSU-kansliet, teater(at)fsu.fi
OBS! FSU kräver att ansökande förening har lämnat in föregående års teaterstatistik för att ansökan skall beaktas.

Har ni goda marknadsföringsidéer för er kommande pjäs? Sök då understöd för dem!

FSU kommer att stöda amatörteatrarna som har goda idéer inom marknadsföring. Med en god idé kan ni ansöka om stödet från FSU för att verkställa er plan. Kriteriet är att idén marknadsför er kommande föreställning och samtidigt lyfter fram Teater.fi. På detta sätt gynnas också de övriga grupperna av vinnarnas idéer. Nytänkande idéer prioriteras.  FSU kan stöda en eller flera idéer beroende på ansökningarna. För att ansöka om stödet så ber vi er skicka in en plan där ni presenterar er idé och en budget till teater@fsu.fi senast 5.4.2020 Notera att budgeten bör vara realistisk för att beaktas. I budgeten bör framgå vilken summa ni söker av FSU.
Läs mera om marknadsföringsstödet här: http://teater.fi/sv/understod/marknadsforingsstod/
OBS! FSU kräver att ansökande förening har lämnat in föregående års teaterstatistik för att ansökan skall beaktas.

Internationella möjligheter

Under våren kommer vuxna teatergrupper att kunna söka till Neata festivalen och 2 ungdomar sökes till EDERED teaterlägret
FSU håller er uppdaterad då ansökningstiden närmar sig. Informationen skickas i detta info brev och via Teater.fi hemsidan och Facebook sidan

SKÄRPTA REGLER GÄLLANDE UPPHOVSRÄTTIGHETER

Notera att reglerna för upphovsrättigheter har skärpts. Agenturerna som bevakar rättigheterna har meddelat att ifall en ansökan kommer in för sent, så kommer den inte ens att behandlas utan direkt få avslag. Kom ihåg att ansöka om rättigheterna före ni börjar öva! Notera också att det kan ta upp till en månad att få svar på sin ansökan.
Därtill inför agenturerna en förhandsbetalning som måste betalas före spelperioden, men som får avdras från slutsumman. Detta gäller i det flesta av rättighetsfallen. Summan varierar beroende på produktionens storlek.