Ungdomspjäsen Fullmakt turnerade i Nyland

Det är något av en tradition att FSU med ett par års mellanrum styr upp någon form av ungdomsproduktion. Det har handlat om allt från stora ungdomsmusikaler och -teatrar till mera tekniskt ambitiösa satsningar som exempelvis produktionen Värklighet (2018) där publiken med hjälp av trådlösa hörlurar tog del av en teaterpjäs ute i stadsvimlet. I år var det dags att återgå till mera klassisk teaterkonst, med full fokus på skådespeleriet. Pjäsen Fullmakt hade urpremiär i Borgå den 20 april och spelades även i Ekenäs och Helsingfors.

På scenen

Rollsättningen, som visade sig vara en fullträff, skedde genom öppna auditioner för 16–22 åringar i Borgå, Helsingfors och Ekenäs. Drygt trettio aspirerande scenkonstnärer provspelade för pjäsens sex roller. Läs om ensemblen här.

Fullmakts ensemble: Tyra Wingren (Helsingfors), Jenny Aminoff (Sibbo), Alice Olin (Tenala), Larissa Barck (Vanda), Elvira Illman (Borgå), Beppe Lantz (Saltvik, Åland). Fotograf: Frida Lönnroos.

Teaterrecension i Östnyland 21.4: ”Castingen är oerhört lyckad. En del av de unga aktörerna har ingen tidigare erfarenhet av att stå på en scen, och med tanke på det gör de tillsammans en helgjuten insats som är närmast otrolig.”

Tidstypiska utmaningar

Det börjar bli uttjatat att alls nämna utmaningarna som ett visst virus har åsamkat för hela kultur- och evenemangssektorn under de gångna åren, men denna produktion fick sannerligen sin beskärda del av eländet. Det inledande övningslägret med tillhörande kollationering skedde tidstypiskt under videosamtal och hela den påföljande projektperioden präglades av både myndighetsrestriktioner och positiva testresultat, både bland ensemblen och i produktionsteamet. Lyckligtvis hölls alla skådespelare på benen under den tre veckor långa spelperioden som avslutades med en livestreamad föreställning från Södervik i Helsingfors.

Urpremiär i Borgå den 20 april. Fotograf: Daniel Söderberg.

Kort om pjäsen

Fullmakt handlar om en grupp ungdomar som bildar ett bostadskollektiv efter studenten. De drivande krafterna, paret Serafina och Salla försöker hitta sin plats i vuxenlivet och samtidigt skapa en trygg och stöttande levnadsmiljö för sig själva och deras neuro-atypiska syskon Saskia och Sigge. Tillsammans med kompisen Simone och hennes partner Stella, flyttar hela gänget in i Simones farmors gamla hus som har stått tomt allt sedan hon flyttat till ett äldreboende året innan. Kollektivet skulle bli en stödgrupp för medlemmarna – ett alternativ till de egna familjerna som de upplever ha svikit dem i olika hänseenden. Det gamla frontmannahuset är stort, men det är oklart ifall det rymmer hela det emotionella bagaget som gänget bär med sig.

Fullmakt är ett nyskrivet samtidsdrama som tangerar både tyngdlösheten och det blytunga i gränslandet mellan ungdom och ung vuxen – en lättsam historia där hela livet står på spel.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_0051_web_square-1024x1024.jpg
Fotograf: Frida Lönnroos

Manus och regi

Som ansvarig dramatiker fungerade Julian Garner, en meriterad pjäsförfattare, regissör och dramaturg ursprungligen hemma från London, numera bosatt i Karis.

Fotograf: Oskar Koivumäki

Garner är en helgjuten historieberättare. Så gott som allting i pjäsen – både rekvisitan och enskilda händelser har en koppling till någon anekdot ur hans egna liv och han delade givmilt med sig av historierna för ensemblen under produktionens gång. I en intervju för Yle Östnyland berättar skådespelarna Elvira Illman och Jenny Aminoff bland annat mera om samarbetet med regissören.

Livestream från Helsingfors

Att få teaterpubliken att hitta tillbaka till salongerna nu då restriktionerna har lyfts, har visat sig vara svårt. Det är speciellt utmanande för ungdomspjäser med en huvudsaklig målgrupp som kanske inte alls hade hunnit bli teaterfrälst innan pandemin bröt ut. Fullmakt lockade trots detta en relativt stor mängd besökare till samtliga spelorter och som ett komplement till den sedvanliga spelplanen, livestreamades den sista föreställningen som en flerkameraproduktion från Södervik i Helsingfors. Inspelningen finns tillgänglig på FSU:s Youtube kanal.

Fullmakt förverkligades med hjälp av finansiering från Svenska kulturfonden.