Fonder vs Aktier

Låt oss säga att du funderar på att investera pengar på börsen. Vad lägger du pengarna på? Både aktier och fonder är två sparformer som har visat sig ge bra avkastning över en lång tid, men vad är egentligen skillnaden? Man kunde jämföra aktier och fonder med att antingen köpa en färdig pizza, eller köpa ingredienserna och baka pizzan själv. En av ingredienserna är en aktie i exemplet, en fond är den färdiga pizzan. Om du har kunskap, engagemang och intresse kanske det lönar sig att baka pizzan (aktieportföljen) själv, alternativt kan du låta proffset baka pizzan mot en avgift, alltså spara i fonder.

En aktie är en andel av ett företag. Det betyder att du med aktier i ett företag har rösträtt under företagets bolagsstämma. Ju mera aktier du äger i företaget, desto mera har du att säga till om. Genom att äga aktier i ett bolag tjänar du pengar både ifall kursen stiger och genom s.k. dividender, företaget kan alltså välja att betala ut en del av sina vinstdelar i dividender åt dess ägare. Det sker vanligtvis en gång i året, och brukar i runda slängar ligga på 2-6 procent av det investerade kapitalet. Märk väl att du betalar 30% skatt på dividender. Som aktieägare i ett bolag är det bra att komma ihåg att det kan finnas andra former av finansiering i bolaget, som t.ex. bolagsobligationer (skuldebrev) eller banklån. Dessa har förkörsrätt när vinstpengar delas ut. Som aktieägare får du din del av vinsten till sist, efter att eventuella långivare har fått sin del av kakan.

Medan aktier är ägarandelar i ett enskilt bolag, är fonder olika aktier som är ihopsatta av ett fondbolag. Genom att köpa andelar i en fond sprider du alltså riskerna genom att låta en fondförvaltare investera dina pengar i flera olika företag. En fond brukar normalt bestå av allt från trettio till femhundra olika aktier och en fördel med att investera i fonder är just att du mot en liten avgift kan investera i många olika bolag, som du kanske inte annars skulle ha råd med.

Du kan välja att investera i passiva eller aktiva fonder. Passiva fonder kallas också för indexfonder och dessa följer alltså kort och gott, ett index. Det finns en massa olika index, men låt oss ta ett enkelt exempel, ”OMX Helsinki 25”. Ett marknadsvärdeindex som består av de 25 mest omsatta aktierna på Helsingforsbörsen. En passiv fond kan alltså exempelvis följa just det indexet. I en aktivt förvaltad fond försöker en eller flera fysiska personer, fondförvaltare göra mera vinst genom att köpa och sälja vid rätt tillfälle. De aktiva fonderna kostar mera och det gäller att vara noggrann och inte betala mera än det ger. Ett lämpligt förvaltningsarvode för en aktiv fond ligger på ca 0,2-0,5%. När du väljer aktiva fonder är det skäl att läsa på innan. Hur investerar dom dina pengar, hur har dom lyckats tidigare? Det lönar sig också att välja en fond som återinvesterar de dividender som kommer in i fonden, alltså tillväxtandelar. Då åtnjuter du ränta på ränta-effekten utan att beskattas av enskilda aktiers dividender!