Ränta på ränta på ränta…

Grunden i allt investerande är att du skall få en avkastning på dina pengar. Alltså skall pengarna du lagt fast i ett investeringsobjekt generera mera pengar. Ränta på ränta innebär att då du håller fast i din investering en längre tid så kommer även de av den ursprungliga investeringen genererade pengarna att generera mera pengar. 

Långsiktigt sparande grundar sig i att du maximerar nyttan av ränta på ränta. Ju tidigare du börjar desto snabbare kommer ränta på ränta -effekten att ta fart. Långsiktigt sparande behöver inte betyda att man sitter på sina pengar ända till pensionsåldern. Budskapet är snarare att då du automatiserar ditt sparande och regelbundet lägger undan en liten del av dina inkomster köper du dig en slags frihet som alla inte har. Genom att alltid betala dig själv först och investera en liten del av dina inkomster i aktiemarknaden, på ett långsiktigt och kostnadseffektivt sätt, skapar du dig på sikt en hållbar privatekonomi där du alltid har något att falla tillbaka på.

Det viktigaste att komma ihåg med långsiktigt sparande är att minimera kostnaderna för ditt placerande. En procent hit eller dit kanske inte låter som så mycket för stunden, men på en längre tid utgör det ändå märkbara summor. Låt oss säga att du investerar på lång sikt och får en genomsnittlig årlig avkastning på 7%. Ifall de årliga kostnaderna ligger på 2%, äter dessa upp kring hälften av den avkastning du annars skulle få på 30 år. I alla andra aspekter av livet gäller det oftast att du får något mer genom att betala mer, men så är inte alltid fallet då det kommer till finansiella tjänster. En annan viktigt grej med regelbundet sparande är att komma ihåg att inte börja med för stora summor. Ifall du lägger undan en för stor del av dina inkomster varje månad, är risken stor för att du någon månad inte helt enkelt har möjlighet att lägga undan hela summan och således avbryter ditt regelbundna sparande. Det är inget självändamål att spara så mycket pengar som möjligt. Gör hellre upp en realistisk plan som du säkert kan följa. Även om summorna är små i början resulterar sparandet ändå i att du använder mindre pengar än vad det kommer in, vilket ökar din förmögenhet som i sin tur resulterar i en mer hållbar ekonomi.

Gå och kolla ränta på ränta räknaren på nordnet.fi.