Sommarjobb – nästan allting du behöver veta!

Kanske det vanligaste sättet att få in foten på arbetsmarknaden är via ett sommarjobb. Men var hittar man sommarjobben? Vilka rättigheter och skyldigheter har man som sommarjobbare? I vilken ålder får man börja sommarjobba och hur mycket får unga jobba? I det här inlägget listas det viktigaste som du behöver känna till när det gäller sommarjobb. Om du inte får svar på dina frågor här i inlägget, lönar det sig att kolla in arbetarskyddsförvaltningens webbsajt eller ”Sommarjobbarinfo” som upprätthålls av löntagarnas centralorganisationer. Tjänsten erbjuder bland annat telefonjour och individuell rådgivning via Whatsapp under sommarmånaderna.

Begränsningar för unga sommarjobbare

Det finns en del begränsningar som gäller för unga arbetstagare. Du får börja sommarjobba samma år som du fyller 14 år, med vårdnadshavarens tillstånd. 14 åringar får jobba högst 7 timmar per arbetsdag, 35 timmar per vecka. Övertid eller nattjobb är inte tillåtet.

15 åringar får själva ingå arbetsavtal och jobba högst 8 timmar per arbetsdag eller 40 timmar per vecka. Som ung arbetstagare får man inte jobba med jobb som kan klassas som farliga eller skadliga.

Om du är 14–17 år gammal och skall börja sommarjobba, lönar det sig att kolla in detta inlägg från arbetarskyddsförvaltningen (villkor gällande unga arbetstagare):

Dina rättigheter som sommarjobbare!

Du har rätt till en guidning på arbetsplatsen och vägledning i arbetet när du börjar jobba. Någon skall alltså förklara hur jobbet skall göras och finnas tillhands om du har frågor gällande arbetet. Arbetsgivaren måste hålla sig till regler och villkor om arbetsskydd, exempelvis vad gäller arbetstiden.

Det är arbetsgivarens skyldighet att bokföra dina timmar och se till att lönen landar på ditt konto. Kom ihåg att alla som har fyllt 17 år börjar tjäna in pension. När du får lönebeskedet, dubbelkolla att arbetsgivaren säkert har betalat pensionsförsäkringsavgift.

Om du arbetar minst 14 dagar eller minst 35 arbetstimmar per kalendermånad intjänar du antingen 2 eller 2,5 (om du har varit anställd i över ett år) avlönade semesterdagar per månad. https://www.tyosuojelu.fi/web/sv/anstallningsforhallande/semester/intjaning

Sommarjobbare har i det stora hela samma arbetarskydd och villkor som vilken som helst anställd. Kolla in arbetarskyddets klargörelse om du undrar över någonting annat gällande dina rättigheter som sommarjobbare.

Saker att tänka på när du söker sommarjobb

Det lönar sig att vara ute i god tid. De flesta sommarjobben utannonseras redan i början av året, typ januari – mars. Om du har en tydlig bild av hurdant sommarjobb du är ute efter kan TE-tjänsternas sida ”Jobbmarknad” vara ett bra ställe att börja söka, men det lönar sig också att vara aktiv och uppmärksam både på nätsidor, diskussionsforum, sociala medier och i samhället överlag – fråga runt där du rör dig, håll ögon och öron öppna.

Var påläst. Vad är det egentligen för jobb som du är i gång med att söka, eller rättare sagt: vad är det för arbetare som sökes? Skriv ett lagom långt personligt brev, max en A4-sida. Fokusera på dina goda sidor och anpassa din ansökan till jobbet du söker. Skicka inte in identiska ansökningar till flera ställen. Innan du skickar iväg ansökan, läs igenom den flera gånger. Skriv korrekt och undvik stavfel.

Fokusera på att ge ett gott intryck av dig själv redan i ditt personliga brev, men framför allt om du lyckas få en kallelse till intervju. Läs på om företaget i fråga, Ladda upp med egna frågor, titta intervjuaren i ögonen och var allmänt artig.

Saker att tänka på om du får jobbet

Se till att få ett skriftligt anställningsavtal som är undertecknat av den som anställer dig. Muntliga avtal är lika bindande som skriftliga, men om chefen i ett senare skede börjar ändra på villkoren så kan det vara svårt att bevisa vad ni egentligen har kommit överens om ifall det inte finns ett skriftligt avtal. Om Arbetsgivaren inte erbjuder ett skriftligt arbetsavtal så kan du ju ”visa framfötterna” genom att själv hämta med dig ett avtal. Här finns en modell för ett arbetsavtal.

Innan du skriver under arbetsavtalet, kolla ifall arbetsplatsen tillämpar något kollektivavtal och jämför isåfall arbetsavtalet med kollektivavtalet. Det är t.ex. inte möjligt att i arbetsavtalet komma överens om en sämre lön eller sämre arbetsvillkor än det som står i branschens kollektivavtal. Om arbetsplatsen inte tillämpar ett kollektivavtal skall lönen ändå motsvara branschens och arbetets art. Kolla upp och jämför, exempelvis på lönetabeller som du hittar via någon av branschens arbetstagarorganisationer.

Kom ihåg att be efter ett arbetsintyg efter anställningens slut. Du har rätt att få ett skriftligt arbetsintyg av chefen när du slutar och du kommer att behöva intyget för framtida arbetsansökningar eller kanske då du söker till någon utbildning.

När säsongen och sommaranställningen är slut, kom ihåg att lämna ett gott intryck på arbetsplatsen och tacka både chefen och kollegorna, då ökar chansen för framtida arbetsmöjligheter.

Källor: Arbetarskyddsförvaltningens webbtjänst, kesaduunari.fi, te-tjänster (työmarkkinatori.fi)

Tips och Trix i Jobbsnack-podden

Många gör sitt första sommarjobb på något av de otaliga sommarläger, -klubbar eller -teatrar som ordnas av ungdomsföreningar i Svenskfinland. Martina Gardberg är verksamhetsledare för Esbobygdens ungdomsförbund och hon har anställt en massa sommarjobbare längs med åren. Martina gästade Jobbsnack-podden och berättade bland annat vad hon tycker att man skall tänka på när man söker sommarjobb.